Archief per jaar: 2016

De 16 beste boeken over/uit Italië van 2016

Naast de vele reizen die we in 2016 maakten, reisden we ook in gedachten vaak naar Italië, onder meer met behulp van een flinke stapel heerlijke, spannende, mooie en inspirerende boeken over of uit Italië. De 16 mooiste boeken die we in 2016 lazen, hebben we voor jullie op een rijtje gezet. 1 SPQR – een geschiedenis van het Romeinse rijk Met stip op één: SPQR, dat een frisse kijk biedt op de Romeinse geschiedenis. Precies wat je mag verwachten van een van ’s werelds belangrijkste classici, Mary Beard. Ze onderzoekt niet alleen hoe Rome van een onbelangrijk dorpje uitgroeide …

Lees meer »

2016 – een jaar vol onvergetelijke reizen

2016 gaat de geschiedenis in als het meest reislustige Ciao tutti-jaar sinds Saskia bijna zeven jaar geleden met de dagelijkse Italiëverhalen startte. Gezamenlijk verbleef het Ciao tutti-team maar liefst 317 nachten in Italië – dat is bijna een heel jaar lang! Vandaag blikken we terug op dit onvergetelijke jaar, met de mooiste bestemmingen die we dit jaar ontdekten. Van een winters bezoek aan Venetië tot een weekje zomeren op Ponza, van de Palio in Siena tot een culinaire vakantie op Sicilië – het was elke keer weer genieten. Kijken jullie met ons mee terug op de mooiste viaggi? Bijna meteen …

Lees meer »

Ciao tutti’s best nine van 2016

Italië is het populairste land ter wereld op Instagram (volgens dit artikel van Business Insider). De laars werd in 2016 in meer dan vijftig miljoen posts getagd als locatie, waarbij met name Rome, Venetië en Pisa veel genoemd en gefotografeerd worden. Ook wij plaatsen tijdens onze reizen dagelijks een foto op Instagram, waarbij we niet alleen al het moois van Italië delen maar jullie soms ook een kijkje achter de schermen geven. Zo aan het einde van het jaar blikken we terug met de zogenaamde #2016bestnine – de negen Instagramfoto’s die in 2016 het meest zijn geliket: Het is meteen duidelijk …

Lees meer »

Dé 17 Italiaanse bestemmingen voor 2017

Ciao tutti! Hebben jullie al vakantieplannen gemaakt voor het nieuwe jaar? Wij hopen natuurlijk dat jullie – net als wij – in 2017 weer prachtige nieuwe plekken mogen ontdekken in la bella Italia en/of mogen genieten van een vertrouwd adresje waar het elke keer weer voelt als thuiskomen. Voor wie op zoek is naar inspiratie voor een nieuwe bestemming voor een weekendje weg, een stedentrip of een vakantie, delen we vandaag de volgens ons 17 beste bestemmingen voor 2017! Pistoia We beginnen met de culturele hoofdstad van Italië in 2017: ons geliefde Pistoia. Het was de bestemming van Saskia’s allereerste …

Lees meer »

The Young Pope – Paolo Sorrentino

Aanrader: The Young Pope, de nieuwe tiendelige dramaserie van Paolo Sorrentino. Na het grote succes van La Grande Bellezza koos Sorrentino nu voor Vaticaanstad als decor, met de eerste Amerikaanse paus aan het hoofd en Jude Law en Diane Keaton in de hoofdrollen. The Young Pope vertelt het controversiële verhaal over de eerste maanden van het pontificaat van Pius XII. Lenny Belardo is een gecompliceerde persoon, die als weeskind opgroeide bij zuster Mary. Hij is aartsconservatief, maar vol mededogen voor de zwakken en armen. Als Pius XII, de eerste paus uit de Verenigde Staten, heeft hij veel macht, maar komt …

Lees meer »

Vasari’s Laatste Avondmaal schittert in de Santa Croce

Precies vijftig jaar na de verwoestende overstroming van de Arno, waarbij een groot deel van het centrum van Florence onder water stroomde en veel kunstwerken beschadigd raakten, is een van de getroffen kunstwerken weer in volle glorie te bewonderen. Na een langdurige restauratie schittert Vasari’s Laatste Avondmaal als nooit tevoren. foto: ZEPstudio | Opera di Santa Croce  Slechts weinig Florentijnen die het werk tegelijk met ons bewonderen, kunnen zich het werk nog herinneren. Voor november 1966 schitterde het in een van de zalen van het Museo dell’Opera di Santa Croce, maar veel waterschade en een dikke laag modder zorgden ervoor dat het …

Lees meer »

10x de lekkerste recepten voor knapperige cantuccini (amandelkoekjes)

We eten ze als ontbijt, als toetje of gewoon lekker tussendoor: cantuccini, knapperige Toscaanse amandelkoekjes die je zo lekker in je cappuccino, espresso of vin santo kunt dopen. Ze worden ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze daar – in 1858 – voor het eerst werden gebakken en geproefd. Vandaag delen we een aantal van onze favoriete recepten voor deze cantuccini, van het klassieke koekje tot zoete variaties (met onder meer chocolade-cantuccini) en zelfs ook een hartige variant. Ook delen we een aantal recepten voor overheerlijke toetjes met cantuccini in de hoofdrol. Cantuccini uit La Cucina …

Lees meer »

Fazantpastei – historisch pronkgerecht van Bartolomeo Scappi

Met de feestdagen voor de deur speuren we allemaal weer naar bijzondere gerechten om straks aan tafel indruk te maken op onze gasten. Pronken met mooie gerechten doen we al millennia, zo vertelt Manon Henzen van eet!verleden ons. foto: Jeroen Savelkouls Feestmaal uit de oudheid Het bedenken en maken van pronk- en schijngerechten werd bij de elite in de Romeinse oudheid al tot een kunst verheven. Er zijn prachtige verhalen overgeleverd over dit soort feestelijke gerechten, die we af en toe wel met een korrel zout moeten nemen. De meest bijzondere beschrijving is die van een banket dat gegeven werd door …

Lees meer »

Pisciotta – de Cilento in een notendop

Wat heeft de Cilento toch een heerlijk klimaat. Zelfs in het najaar is het water van de zee nog warm, de temperatuur vaak nog ruim boven de twintig graden en schijnt de zon nog volop. Een ideale maand om in alle rust te genieten van  al het moois dat de Cilento biedt, zo laten Marga en Hans ons zien. Dit keer reizen we naar het dorpje Pisciotta waar je de Cilento in een notendop vindt: een oude borgo vlak bij de zee, te midden van eeuwenoude olijfgaarden, met een prachtig vissershaventje. We bezoeken Pisciotta op een zomerse dag in de laatste …

Lees meer »

Winter op Capri

Capri mag misschien bekend staan als heerlijke zomerbestemming (met fijne stranden, een azuurblauwe zee en citroenbomen), maar ook in de winter is het eiland een heerlijke plek om even helemaal op te laden. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje volop en is het nog warm genoeg om op een terrasje een cappuccino of cocktail te drinken. Als de zon ondergaat, hullen duizenden lichtjes Capri in een sfeervol licht. Met name het Piazzetta wordt voor de feestdagen uitbundig versierd, maar ook de smalste steegjes worden hier en daar schitterend verlicht. Kerstsfeer in Capri Op 8 december gaan de prachtige kerstlichtjes …

Lees meer »

10x doen in Anacapri

Vanuit Capri willen we met de bus naar Anacapri. Een afstand van niks, maar voor de Capresi DOC lijkt het alsof we een wereldreis willen maken. Wat denken we in Anacapri te vinden dat Capri zelf niet heeft, zo vragen de barista’s van Bar Tiberio zich af. De onzichtbare barrière tussen de twee plaatsjes op het eiland had zich niet beter kunnen doen voelen… We trekken ons echter niets aan van de gefronste wenkbrauwen en stappen in de bus. Via een schitterende route, met na elke bocht een zo mogelijk nog adembenemender uitzicht, rijdt de bus, met op deze winterse ochtend …

Lees meer »

Capri Wine Hotel – dolce far niente op een droomeiland

Op zoek naar een hotel voor ons winterse weekend op Capri, ontdekten we het Capri Wine Hotel, van Caprese Raffaele en zijn Nederlandse vrouw Elena. Drie jaar geleden openden zij dit prachtige hotel tussen Marina Grande en het Piazzetta, omringd door heel veel groen en met vanuit bijna elk hoekje uitzicht op zee en de Vesuvius. Deze combinatie maakte de keuze makkelijk: hier wilden we graag een keer wakker worden! Na een ietwat onstuimige reis vanuit Rome (de grote veerboot reed niet vanwege een technisch mankement en dus moesten we snel van de ene Napolitaanse haven naar de andere, waar …

Lees meer »

Ex-Otago – de jeugd van tegenwoordig uit Genua

Ex-Otago, een band uit Genua, heeft onlangs het vijfde album gepresenteerd, Marassi. Een verrassende en buitengewoon geslaagde combinatie van lekker in het gehoor liggende en tegelijk sociaal kritische pop. Zijn zij the next big thing op het gebied van Italiaanse muziek? Jesper Storgaard Jensen, Ciao tutti’s nieuwste teamlid, ontmoette de bandleden van Ex-Otago in Rome en vertelt ons over hun bijzondere muziek. I giovani d’oggi Jesper: ‘Meteen toen ik I giovani d’oggi (‘De jeugd van tegenwoordig’) hoorde, een van de songs van Ex-Otago, terwijl ik aan het werk was, werd ik erdoor geraakt. Ik was direct afgeleid van de tekst …

Lees meer »

Nieuwe openstelling Circus Maximus & Forum Romanum

Hoe oud het Circus Maximus in Rome precies is, kan niemand met zekerheid zeggen. De Romeinen zelf vertellen dat het al sinds de vroegste geschiedenis, in de koningstijd, bestond. Wat we wel zeker weten, is dat het Circus Maximus van oudsher een plek was waar spelen werden gehouden. Aanvankelijk konden dat allerlei soorten wedstrijden zijn, zoals bokstoernooien, gladiatorenspelen en wagenrennen. Toen het Colosseum aan het eind van de eerste eeuw werd gebouwd, vonden de gladiatorengevechten voortaan daar plaats en veranderde het Circus Maximus permanent in een hippodroom – een wagenrenstadion. Van het oude Circus Maximus was lange tijd niet meer …

Lees meer »

Kleurrijke street art in Tor Marancia (Rome)

Je raast er zo aan voorbij, aan het huizenblok aan de Via di Tor Marancia 63. Het verkeer is te hectisch om de kleurrijke schilderingen die aan je voorbijschieten goed in je op te nemen. Maar die paar scatti zien er zo veelbelovend uit dat we omkeren, onze scooter parkeren en de cortile van nummer 63 binnenwandelen. Dit kleurrijkste woonblok van heel Rome bestaat uit een elftal rechthoekige condomini, met een asymmetrisch geheel aan balkonnetjes en waslijnen waaraan spijkerbroeken, schorten, sokken en zelfs sportschoenen te drogen hangen. Hier en daar hangt een dekbed uit een open raam, elders zweven operaklanken …

Lees meer »

Lasagne met pompoen en saucijsjes naar recept van Sandra Mahut

Nu het knisperend koud is, hebben we extra veel trek in hartverwarmende wintergerechten, zoals deze lasagne met pompoen en saucijsjes uit het nieuwe kookboek Lasagne van Sandra Mahut. In dit kookboek vind je originele variaties op een heel traditioneel gerecht, met ruim dertig recepten  voor dit ultieme feel good food uit de Italiaanse keuken. Niks zo lekker als een grote schaal lasagne die staat te dampen op tafel en waar iedereen nog een tweede stukje van neemt… Sandra Mahut helpt je met de basisbereiding van een perfecte lasagne en deelt daarnaast allerlei variaties, met onder meer lasagne met courgette en …

Lees meer »

Cake van bloedsinaasappel en Campari

Het ligt weggestopt in een achterafstraatje in de hippe Londense wijk Soho, maar het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Critici en foodies bejubelen massaal deze ingetogen bacarò, waar Russell Norman de echte Venetiaanse gerechten serveert. Normans manier van koken is no nonsense, innovatief, uitbundig en bovenal heerlijk. Vandaag delen we een feestelijk recept uit Polpo, het kookboek dat op basis van de gerechten in het restaurant is ontstaan. ‘Campari is een van die ingrediënten die ik met Venetië associeer, hoewel het drankje uit Milaan komt. De felrode gloed en plakkerige, bittere smaak zijn de hoofdbestanddelen …

Lees meer »

Chocolade van Mencarelli uit Le Marche

We hadden er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, van het Italiaanse dorpje Castelplanio, in de provincie Ancona (in de regio Le Marche). Het dorp is dan ook niet beroemd vanwege een bijzonder palazzo of een vrolijk klaterende fontein, maar vanwege de chocolade die er wordt gemaakt. De naam en faam van Paolo Mencarelli zijn inmiddels over heel Italië uitgewaaierd. Mencarelli haalt namelijk de beste ingrediënten van over de hele wereld naar Castelplanio, waar hij chocolade van uitzonderlijke kwaliteit maakt. Hij maakt een unieke mix van vruchten en andere ingrediënten die perfect passen bij de mediterrane smaken van zijn thuisland. …

Lees meer »

Wie was hertog Federico da Montefeltro, de beroemde ‘man met de haakneus’ uit de Uffizi?

Wie kent niet de beroemde ‘man met de haakneus’, wiens portret in de Galleria degli Uffizi in Florence te vinden is? Federico da Montefeltro, de hertog van Urbino, had eigenlijk nooit zullen regeren. Als bastaardzoon van de vorige hertog kwam hij niet in aanmerking voor de troon. Maar zijn voorganger was een wrede tiran, die het op een dag te bont maakte en door een woedende bevolking uit het raam van het paleis werd gegooid. Vervolgens was er een machtsvacuüm. Laat Federico nu net met een leger voor de stad liggen… Hij werd binnengehaald als de nieuwe vorst en begon …

Lees meer »

Il sale della terra – Ligabue

Luciano Ligabue, vooral bekend onder de naam Ligabue (Correggio, 1960) is een Italiaans rock zanger, maar ook een regisseur, scenarioschrijver en auteur. Van hem vertaalde René voor ons het nummer Il sale della terra; een protestsong gericht aan hen die op de een of andere manier Italië, of welk land dan ook, naar de knoppen aan het helpen zijn. Ligabue heeft het onder meer over de geblindeerde ramen van de politici en machthebbers, over de loze beloften, de nieuwe populistische  taal vol racisme, beledigingen, lichtzinnigheid, laster en smaad en banale slogans. Er is zelfs een subtiele verwijzing naar de kapitein …

Lees meer »

Festa delle Castagne e dei Ricordi in Castell’Arquato

Al meer dan twintig jaar wordt de herfst in het prachtige middeleeuwse Castell’Arquato ingeluid met het Festa delle Castagne e dei Ricordi, het ‘feest van de kastanjes en de herinneringen’. Gedurende twee dagen kun je er proeven van de sfeer van het traditionele boerenleven, onder het genot van lokale gerechten en wijn uit de omliggende heuvels. Elena bracht tijdens de culinaire reis van La Mia Italia een bezoek aan dit festival en laat ons meegenieten met onderstaand fotoverslag. met deze machine worden gaatjes geprikt in de kastanjes, zodat ze niet ontploffen door de hitte al het eten tijdens het Festa delle …

Lees meer »

Italiaanse patisserie maken met Sarena Solari

Wat is een culinaire reis met baktalent Sarena Solari zonder een Italiaanse bakworkshop? Patisserie is een essentieel onderdeel van de Italiaanse eetcultuur. Bij het krieken van de dag een cappu’ met een gevulde brioche, tussendoor een krokante cannolo en als dessert profiteroles. Het kan de Italianen niet zoet genoeg zijn! Tijdens de vijfdaagse reis van La Mia Italia steekt Elena dan ook de handen uit de mouwen om de zoete kant van culinair Italië te verkennen. Elena: ‘Op het programma staan eclairs, crostatine met een citrusvulling en zuppa inglese, de Italiaanse variant van de trifle. In drie uur tijd leer …

Lees meer »

Roncole Verdi: het hart van de Culatello di Zibello

Wanneer je van Piacenza naar Parma reist, kom je halverwege het dorp Roncole Verdi tegen, dat ook wel Le Roncole wordt genoemd. Een kleine, op het eerste oog niet zo bijzondere vesting, die om twee redenen echter zeker een bezoek waard is. Zoals de naam misschien al doet vermoeden, is dit dorpje de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, de grote operacomponist. In de dorpskerk bracht hij voor het eerst zijn muzikale talent ten gehore. Roncole Verdi is daarnaast ook voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een plek om te bezoeken: hier wordt namelijk nog op ambachtelijke wijze Culatello di Zibello gemaakt. …

Lees meer »

Ontdek de mooiste (en lekkerste) plekjes van Castell’Arquato

Sarena Solari, de van oorsprong Italiaanse die vorig jaar met haar bakkunsten op televisie schitterde, organiseert culinaire reizen naar haar Italiaanse thuis: Castell’Arquato. Onder de noemer ‘La Mia Italia’ ontdek je het Italië van Sarena, in al haar culinaire glorie. Elena ging met Sarena mee op pad en doet deze week verslag van deze bijzondere (en lekkere) reis. We starten deze reeks met een introductie van Castell’Arquato zelf, een dorp in misschien wel de culinairste regio van Italië: Emilia-Romagna. Net als voor veel andere dorpen in deze regio is het pronkstuk van Castell’Arquato, de naam zegt het al, een kasteel. …

Lees meer »