Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De eerste Italianen in New York

Vrijheidsbeeld-New-York

Het Vrijheidsbeeld is voor ons nu een van de bezienswaardigheden die je tijdens een bezoek aan New York gezien moet hebben. Voor de vele immigranten die tussen 1892 en 1924 naar Amerika reisden, was de Lady of Liberty het langverwachte eindpunt van een lange, barre reis – en het begin van een nieuw bestaan. Zij was het symbool voor de nieuwe mogelijkheden die in Amerika voor het oprapen zouden liggen.

aankomst-New-York-Vrijheidsbeeld

Vlak bij dit symbool van vrijheid, op Ellis Island, kwamen de circa twaalf miljoen immigranten uit Europa aan. Onder hen veel Italianen; volgens de officiële documenten kwamen er ruim vier miljoen Italianen naar ‘het beloofde land’.

Ellis-Island-New-York-immigratie (1) Ellis-Island-New-York-immigratie (2)

Overigens werd lang niet iedereen officieel geregistreerd. Zo zou Pietro Cesare Alberti al in 1635 de oversteek hebben gemaakt, maar zijn aankomst in Amerika is niet opgetekend – en dus gaf hij zo de eer van allereerste immigrant aan het vijftienjarige Ierse meisje Annie Moore.

In het Immigration Museum komt de geschiedenis van de immigranten – Italiaans, Duits, Iers en anders – tot leven. In de grote hal, waar de immigranten vroeger geregistreerd werden en in de ruimten waar ze werden gecheckt door een arts (hetgeen maximaal acht seconden (!) per persoon mocht duren) voel je bijna nog de hoop die al deze mensen samen naar deze plek had gebracht.

Ellis-Island-New-York-immigratie (3) Ellis-Island-New-York-immigratie (4) Ellis-Island-New-York-immigratie (5) Ellis-Island-New-York-immigratie (6) Ellis-Island-New-York-immigratie (7)

Helaas was Amerika niet in alle opzichten het beloofde land, althans niet voor iedereen. Zo is in het museum te lezen hoe een Italiaan over zijn aankomst in Amerika dacht: ‘Well, I came to America because I heard the streets were paved with gold. When I got here, I found three things: first, the streets weren’t paved with gold; second, they weren’t paved at all; and third, I was expected to pave them.’

immigranten-Ellis-Island-New-York (1) immigranten-Ellis-Island-New-York (2) immigranten-Ellis-Island-New-York (3) immigranten-Ellis-Island-New-York (4)

Toch weten sommige Italianen het ver te schoppen. Zo vertelt een bordje in het museum dat de Italiaan Constantino Brumidi de muren van het Capitool beschildert met schitterende fresco’s – een eervolle taak. Lorenzo da Ponte opende in 1883 het Italian Opera House in New York, als eerste operatheater op Amerikaanse bodem.

Wie meer wil weten over de Italiaanse immigranten, bezoekt ook het Italian American Museum in de wijk Little Italy. Hier vestigden veel Italianen zich en openden ze de eerste Italiaanse winkels en restaurants van New York. Het museum is gevestigd in het pand waar Francesco Rosario Stabile in 1885 zijn Banca Stabile opende, die de net gearriveerde immigranten financiële hulp en leningen bood. Bij de Banca Stabile konden de Italianen ook terecht voor telegrammen en brieven naar huis en voor het regelen van nieuwe tickets voor de overtocht, bijvoorbeeld voor achtergebleven familieleden.

Een kleine selectie foto’s van het vroege Little Italy:

Little-Italy-New-York-geschiedenis (1) Little-Italy-New-York-geschiedenis (2) Little-Italy-New-York-geschiedenis (3) Little-Italy-New-York-geschiedenis (4) Little-Italy-New-York-geschiedenis (5) Little-Italy-New-York-geschiedenis (6) Little-Italy-New-York-geschiedenis (7) Little-Italy-New-York-geschiedenis (8)

Wist je overigens dat de naam Amerika is afgeleid van de naam van een Italiaan? Toen de Duitse geograaf en cartograaf Martin Waldseemüller in 1507 het continent van het huidige Amerika voor het eerst op de kaart zette, gaf hij het de naam Amerika, naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci die in 1497 langs de kust van Noord- en Zuid-Amerika zeilde. Dankzij deze Italiaans-Duitse ‘samenwerking’ staat Amerika dus met een Italiaanse naam op alle wereldkaarten…

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *