Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10x de lekkerste Italiaanse cocktails – van Aperol Spritz en Espresso Martini tot Limoncello Spritz en sgroppino

Wil je een feestelijk Italiaans drankje serveren? Wij hebben de lekkerste Italiaanse cocktails en aperitivi voor je op een rijtje gezet – mét recepten. Cin cin!

Aperol Spritz

Een kleurrijk begin van elk feest is een Aperol Spritz. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over dit op en top Italiaanse drankje.

Het recept is eenvoudig: doe een paar ijsblokjes in een glas, schenk er dan drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco bij, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) Aperol en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel (waar je voor een extra feestelijk effect een sterretje van kunt maken).

Aperol-Spritz-recept-Italie (1)

Twee variaties op de klassieke Aperol Spritz zijn deze Aperol Spritz met grapefruit en tijm en deze Aperol Spritz met citroenbier.

Drink je liever een niet-alcoholische Spritz? Maak er dan een met Crodino of met Zenzàpero!

Spritz alla Veneziana

Niet zo’n liefhebber van Aperol? Serveer dan een Spritz zoals ze hem in Venetië vaak maken: een glas witte wijn aangelengd met wat spuitwater, met als garnering een prikker met een lekker grote olijf.

Dit drankje werd overigens niet bedacht door de Venetianen, maar door de Habsburgers. Tijdens de bezetting van het noordoosten van Italië door Oostenrijk, vonden de noorderlingen wijn namelijk veel te sterk om zo te drinken. Ze deden letterlijk(bruisend)  water bij de wijn. Zo ontstond Spritz, dat letterlijk dan ook niets meer of minder betekent dan toevoeging of injectie.

In dit artikel vind je veel tips voor een aperitivo in Venetië – met onder meer de lekkerste cicchetti-barretjes.

Limoncello Spritz

Lekker fris en zomers toosten? Serveer dan een Limoncello Spritz, waarbij je de Aperol vervangt door limoncello. Schenk drie eenheden (ongeveer 60 milliliter) prosecco in een mooi glas, gevolgd door twee eenheden (ongeveer 40 milliliter) limoncello en één eenheid (ongeveer 20 milliliter) bruisend water. Garneer met een schijfje citroen.

Limoncello-Spritz-recept

Bellini

Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, waar ook de beroemde carpaccio ontstond, moest direct aan een schilderij van Bellini denken toen hij voor het eerst een cocktail van prosecco en perziken brouwde. De kleur van het drankje was volgens Cipriani precies hetzelfde als de kleur van de pij van een heilige op een van Bellini’s schilderijen. Als eerbetoon aan zijn stadgenoot besloot Cipriani het drankje dan ook zijn naam te geven.

Je maakt het door 100 milliliter prosecco te mengen met 50 milliliter perziksap (het lekkerst is het natuurlijk met vers perziksap, maar uit een fles of pak kan bij gebrek aan verse perziken ook).

Rossini

Eigenlijk is een Rossini hetzelfde als een Bellini, maar dan gemaakt met fragole, aardbeien, in plaats van met perzik, zodat het drankje een mooie rode kleur krijgt. Zeef de aardbeienpuree wel goed voor gebruik, zodat er niet te veel pitjes in je drankje terecht komen. Garneer met een takje munt of met een (halve) aardbei.

rossini-cocktail

Mimosa

Liever een drankje met sinaasappelsap dan perzik- of aardbeiensap? Maak dan een mimosa door gelijke hoeveelheden prosecco (of champagne) en sinaasappelsap te mengen tot een kleurrijk geheel. Er kan eventueel een scheutje sinaasappellikeur door. Garneer met een schijfje sinaasappel.

Sgroppino

Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus.

Ook dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio. Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term is eigenlijk onjuist; een sorbet is namelijk een non-alcoholisch drankje waar geen melk in voorkomt, terwijl een sgroppino het alcoholpromillage in je bloed behoorlijk kan doen stijgen. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar.

Voor zes glazen heb je 500 gram citroensorbetijs nodig, plus 170 milliliter limoncello, een fles prosecco en 30 milliliter wodka. Zorg dat de champagneglazen goed gekoeld zijn, de prosecco goed gekoeld uit de koelkast komt en de limoncello uit de vriezer. Giet het ijs, de limoncello, de prosecco en de wodka in de keukenmachine en mix het tot een luchtig geheel. Giet de sgroppino vervolgens in de goed koude glazen. Garneer eventueel met citroenschil en/of een takje munt.

Negroni

In de roerige jaren twintig werd op een avond in maart in Caffè Casoni in Florence het gebruikelijke drankje, L’Americano, geserveerd aan de beroemde en hooggewaardeerde graaf Camillo Negroni. Deze cocktail bestaat in gelijke hoeveelheid uit vermout (in die tijd gebruikte men nog Carpano of Cinzano, omdat Martini zijn mythische status nog niet bereikt had) en bitter, in dit geval Campari, en had de graaf altijd kunnen behagen.

Deze avond echter kon het drankje zijn goedkeuring niet wegdragen en dus vroeg Negroni aan de barman om de soda weg te laten en aan het einde gin toe te voegen, een likeur die Negroni ontdekt had op een van zijn vele reizen naar Londen. Het mondaine publiek in Caffè Casoni begon steeds vaker te vragen naar de ‘L’Americano alle maniera del Conte Negroni’ en uiteindelijk belandde de Negroni op de kaart.

Voor het maken van Negroni’s heb je drie gelijke delen gin, rode vermout (zoals Martini) en Bitter Campari nodig. Voor de perfecte Negroni neem je een laag, breed glas. Vul dit met ijs tot aan de rand en laat dit erin zitten om het glas te koelen. Haal het ijs vervolgens uit het glas en giet het ijswater eruit. Vul het glas opnieuw met een stuk of vijf ijsblokjes en vul het met het deel gin, gevolgd door de vermout en de Bitter Campari.

Gin heeft het hoogste alcoholpercentage en is dus ideaal om de rest van de ingrediënten in op te laten lossen; de bitter daarentegen moet op het laatste toegevoegd worden, omdat die zich door zijn stevigere structuur niet makkelijk met andere likeuren laat mengen. Roer het drankje even door en garneer het glas met een half partje sinaasappel.

Negroni-cocktail-Italië

Hugo

Vanuit de Italiaanse Alpen veroverde de sprankelende Hugo langzamerhand de rest van de wereld. De cocktail is een verfrissende mix van prosecco, vlierbloesemsiroop, citroensap, sodawater, ijsblokjes en wat muntblaadjes. Ideaal als aperitivo tijdens de feestdagen!

Doe een handvol ijsblokjes in een glas, schenk er 30 milliliter vlierbloesemsiroop op en vervolgens 120 milliliter prosecco en 30 milliliter bruiswater. Roer het drankje even goed door en garneer het met een takje munt en/of een schijfje citroen of limoen.

Espresso Martini

Wil je liever ná het diner een cocktail serveren? Denk dan eens aan een cocktail met koffie, zoals de Espresso Martini. Hiervoor meng je gelijke delen (afgekoelde) espresso, wodka en Tia Maria (gebruik per persoon ongeveer 30 milliliter van elk). Shake dit mengsel met wat ijsblokjes zodat je een mooi schuimlaagje krijgt. Garneer met een paar koffieboontjes.

Espresso-Martini-koffie

Cin cin, maak er een mooi feestje van!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Zien er stuk voor stuk heerlijk uit. Ik ga deze recepten ook opslaan om later te proberen.

  2. Nellie Custers

    Ik ben dol op Italië. Dit jaar hebben we een andere keuze gemaakt en heb ik Italië enorm gemist daarom ben ik ook zo blij met ciaotutti. En de recepten….. bellisima!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *