Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Palazzo Pitti & de Giardino di Boboli in Florence

Een van de niet te missen palazzi in Florence is het imposante Palazzo Pitti, het grootste renaissancegebouw van de stad, waarachter zich de Giardino di Boboli uitstrekt, het groene hart van de stad en een heerlijke plek voor een rustpauze na al het cultuur snuiven.

Grootse dromen van Luca Pitti

Alleen de voorgevel van Palazzo Pitti meet al bijna tweehonderd meter. Het was de succesvolle bankier Luca Pitti, die de opdracht voor de bouw van het palazzo gaf. Hij wilde een thuis dat nog grootser en nog mooier was dan alle andere palazzi in de stad. Hij bedacht echter ‘slechts’ het centrale deel; de poort en de twee verdiepingen daarboven, alles bij elkaar zeven ramen breed.

Pitti wilde de strijd aangaan met de andere families in de stad, met name De’ Medici en Strozzi. De binnenplaats van zijn nieuwe palazzo moest daarom precies zo groot zijn als het hele Palazzo Strozzi bij elkaar, en zijn ramen precies even hoog en breed als de poort van het Palazzo Medici.

Helaas voor deze grote dromen van Pitti liep alles in het honderd. Nadat Pitti door zijn betrokkenheid bij een samenzwering tegen Piero de Jichtige bankroet ging, moest hij het palazzo namelijk voor een symbolisch bedrag van de hand doen.

Ironisch genoeg werd het gekocht door Eleonora van Toledo, de vrouw van hertog Cosimo I De’ Medici. Zo kwam het in handen van de door Pitti zo verafschuwde familie, die het palazzo zes generaties lang bewoonde. De’ Medici breidden het paleis uit met twee enorme vleugels.

Eerbetoon aan alle ezels

Op de binnenplaats van Palazzo Pitti, die werd ontworpen door Brunelleschi, de architect die tekende voor de enorme koepel van de Duomo, is aan het einde van de linkergalerij een monument voor een ezel te vinden. Het is een eerbetoon aan alle pakezels die de materialen voor de bouw van het palazzo hebben gedragen. Zware platen marmer, steen, zuilen, hout… en zelfs deze gedenksteen, zoals net boven de ezel zelf te lezen valt.

Van koninklijk paleis tot kunstverzameling

Toen Florence tussen 1865 en 1871 de hoofdstad van Italië was, woonde koning Vittorio Emanuele II in het Palazzo Pitti. Inmiddels doet het enorme gebouw dienst als museum. Er is een aantal musea gevestigd, waaronder de beroemde Galleria Palatina en de Galleria d’Arte Moderna.

De Galleria Palatina herbergt een deel van de kunstcollectie van de familie De’ Medici, met werken van onder anderen Titiaan, Caravaggio en Rafaël. Met een kaartje voor de Galleria Palatina heb je ook toegang tot de Koninklijke appartementen, die eveneens veel meesterwerken herbergen, van onder anderen Caravaggio en Rafaël.

Vijf topstukken in het Palazzo Pitti

In de Zaal van Saturnus schittert Rafaëls Madonna della Seggiola. Deze Maria dankt haar naam aan het stukje stoel dat naast Maria, Jezus en Johannes de Doper op het doek te zien is. Ook Rafaëls La Donna Velata is een doek waarbij je je adem even inhoudt, net als Fra Filippo Lippi’s Tondo Bartolini.

De Zaal van Venus dankt haar naam aan de Venus Italica van Antonio Canova, een bijna preuts beeld van de godin van de schoonheid. Van schoonheid naar wijsheid is in de Galleria Palatina een kleine stap, mede dankzij Rubens’ De vier filosofen.

Michelangelo en de tand des tijds

In de Galleria Palatina is in de Zaal van de Allegorieën een jonge Michelangelo te zien, gemaakt door Cesare Zocchi. Michelangelo werkt geconcentreerd aan het hoofd van een faun. Gelukkig hebben we ook de anekdote nog die met het hoofd van de faun verbonden is. Alle details lees je in deze blog.

Het groene hart van Florence

Achter de stenen façade van het Palazzo Pitti strekt zich de Giardino di Boboli uit. Je vindt er heerlijk veel groen, maar ook hier valt er veel te zien. Zo is er een amfitheater, waar de De’ Medici hun gasten trakteerden op spectaculaire voorstellingen. In het midden staat een Egyptische obelisk, waarschijnlijk het oudste monument van de stad, met een enorme badkuip, afkomstig uit de Thermen van Caracalla in Rome.

De Neptunusvijver is een van de meest idyllische plekken in de tuin. Vergeet ook niet even door de Via del Biottolone te wandelen, die naar L’Isolotto (het kleine eiland) voert, waar Giambologna’s stenen Oceanus de wacht houdt.

‘Haast je langzaam’

Neem de tijd om alle hoeken en gaten van de Giardino di Boboli te verkennen. In een hoekje van de tuin, dicht bij het Palazzo Pitti, vind je bijvoorbeeld een dikbuikige man op een schildpad. Deze fontein, de Fontana del Bacchino (de Fontein van de Kleine Bacchus) zorgt gegarandeerd voor hilariteit, zeker als je er met kinderen langs wandelt.

Maar waarom is deze dikke man eigenlijk in steen vereeuwigd? Allereerst is de dikke man eigenlijk helemaal geen Bacchus. Het is niemand minder dan de hofdwerg van Cosimo I. Deze dwerg heette Braccio di Bartolo, maar werd meestal Morgante genoemd. Hij was een soort hofnar en trad op tijdens diners, banketten en andere belangrijke bijeenkomsten aan het hof van de De’ Medici. Lees meer over deze bijzondere fontein

Voor Cosimo stond de schildpad symbool voor de Romeinse spreuk festina lente, ‘haast je langzaam’. De schildpad was voor Cosimo een herinnering aan de beste manier van regeren, met een perfecte balans tussen snelheid en geduld. Meteen ook de beste manier om de Giardino di Boboli te ontdekken!

Lees ook: zeilende schildpadjes in het Palazzo Vecchio

Buontalenti’s Grotta Grande

Het meest mysterieuze stukje Boboli-tuin wordt gevormd door La Grotta Grande. Deze grot, ontworpen door  Buontalenti, herbergt fresco’s, schelpen en beelden in het schemerduister. In deze grot stonden tot 1909 de vier Prigioni van Michelangelo, die nu in de Galleria dell’Accademia te zien zijn (in de grot staan kopieën).

Naast de vier slaven vind je er ook een badende Venus in de vorm van een fontein, ontworpen door Giambologna. Francesco I schijnt deze Venus zo mooi te hebben gevonden, dat hij haar eerst in zijn privévertrekken heeft laten opstellen, voor ze haar plek in de grot mocht innemen.

Nog meer tips voor Florence

Met deze reisgids laten we je in ruim zeshonderd pagina’s kennismaken met deze prachtige stad aan de oevers van de Arno. Geniet van een onvergetelijke stedentrip vanuit je luie stoel (al mag je natuurlijk ook met de special op je tablet of smartphone naar Florence reizen)!

Bestel de Special Florence 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *