Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Recept uit Venetië: flan met pompoen van Osteria La Zucca

Laura Zavan, een van onze favoriete kookboekenschrijvers, heeft weer een nieuw boek gemaakt om van te watertanden. Dit keer staat Venetië centraal, of beter gezegd de keuken van Venetië. Ruim tweehonderdvijftig pagina’s lang waan je je in la Serenissima, van de eerste hapjes bij het aperitivo tot de dolci.

Er komt veel heerlijks voorbij dat we (her)kennen van onze reisjes naar Venetië: de koekjes in de vorm van een S, de hapjes van Alla Vedova, de gefrituurde visjes in een papieren puntzak, de Spritz en de Bellini…

Tot onze grote verrassing staat ook ons favoriete gerecht van het vegetarische restaurant La Zucca (dat weer een van onze favoriete adresjes in Venetië is) in het boek: flan di zucca, oftewel pompoenflan. Eigenlijk moet je dat ter plekke eten, aan een van de weinige tafeltjes buiten, of in het knusse restaurant. Maar mocht dat voorlopig nog niet mogelijk zijn, dan krijg je van ons vast het recept om je eigen keuken thuis om te toveren tot een stukje Venetië.

Voor zes personen heb je nodig: 80 gram boter, 10 blaadjes salie, 1 kilo pompoen (geschild en in blokjes gesneden), 100 gram aardappelzetmeel, 250 gram mascarpone, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 4 eieren, paneermeel, 80 gram gerookte ricotta (of pecorino of Parmezaanse kaas), 1 handvol geroosterde pompoenpitten, zout en peper

Bak in 20 gram boter de pompoenblokjes met wat zout en peper, afgedekt, op laag vuur, tot ze gaar zijn. Pureer de pompoen en laat afkoelen.

Voeg dan het zetmeel, de mascarpone en de specerijen toe. Voeg de eieren een voor een toe en meng goed. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet zes bakvormpjes in met de rest van de boter, bestrooi met paneermeel en schep het pompoenmengsel erin. Bak 70 minuten au bain-marie in de oven.

Laat 15 minuten rusten en draai de vormpjes dan om op een bord. Laat in de tussentijd 50 gram boter smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de in stukjes gescheurde salieblaadjes toe om de boter smaak mee te geven. Overgiet de flans met een scheut salieboter en strooi er de grof geraspte ricotta en de pompoenpitten over.

Je eigen pompoenflan vergelijken met die van La Zucca? Je vindt deze fijne osteria in de wijk Santa Croce, op nummer 1762, aan de Calle dello Spezier.

Veel meer recepten uit Venetië – plús adressen om veel van dit lekkers te proeven in Venetië – vind je in

Recepten uit Venetië | Laura Zavan | fotografie: Grégoire Kalt | ISBN 9789461431004 | € 24,95 | Good Cook Publishers | bestel Recepten uit Venetië via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *