Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

De blozende trots van Zuid-Tirol

Wisten jullie dat één op de tien Europese appels afkomstig is uit Zuid-Tirol? Wij wisten dat tot voor kort niet, maar een wandeling door het Zuid-Tiroolse landschap liet ons kennismaken met uitgestrekte appelboomgaarden – en het lekkers dat ze opleveren.

Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel 300 zonnige dagen per jaar toveren prachtige blosjes op de Zuid-Tiroolse appels. Net als voor de druiven is het klimaat in deze regio ideaal voor de appels. Dat zorgt ervoor dat er in deze regio maar liefst zo’n 8000 fruittelers wonen, die op meer dan 18.000 hectare zorg dragen voor de trots van Zuid-Tirol.

View of Tirol Castle above Merano/Meran in springtime. The apple blossom season is the most important in this area.foto: Südtirol Marketing | Frieder Blickle

De bomen bieden een prachtige aanblik als ze vol in bloei staan, maar ook de eerste appels zorgen, met hun blozende schil, voor een magische toevoeging aan het toch al indrukwekkende landschap. Als je op vakantie bent in Zuid-Tirol, kun je op verschillende plekken onder leiding van een gids een appeltour door de boomgaarden volgen.

In totaal wordt er zo’n 950.000 ton aan appels geoogst – de helft van de totale appeloogst in Italië en twaalf procent van de oogst in heel Europa. Ongeveer de helft wordt geëxporteerd; de rest wordt verwerkt tot appelsap of – zoals wij vandaag ook doen – tot het bekende appelgebak. Er worden heel veel verschillende soorten appels geteeld, van Braeburn tot Winesap, van Elstar tot Pink Lady.

appels
Wij gebruiken vandaag Golden Delicious voor een heerlijke – Italiaanse – apfelstrudel, naar recept van Sonia, een van Saskia’s Italiaanse vriendinnen en geboren en getogen in deze regio.

Voor het deeg heb je nodig: 250 gram bloem (plus wat extra om te bestuiven), 0,15 liter lauwwarm water, 1 eetlepel olijfolie, 1 ei, boter en een snufje zout. Voor de vulling heb je 1 kilo appels nodig (liefst Golden Delicious), een beetje citroensap, 100 gram suiker, een eetlepel kaneel, 50 gram rozijnen, 50 gram pijnboompitten en 70 gram broodkruim (of paneermeel).

Zeef de bloem boven een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet hier het water en de olijfolie in. Breek het ei boven het kuiltje, doe er een snufje zout bij en meng alles goed door elkaar, tot je een glad en soepel deeg hebt. Vorm een bal van het deeg, dek af met plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten.

Schil in de tijd dat het deeg rust de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes. Besprenkel de partjes met wat citroensap zodat ze niet bruin worden. Meng de suiker, de kaneel, de rozijnen en de pijnboompitjes door de partjes appel.

Rooster het broodkruim in een koekenpan met een beetje boter tot ze lichtbruin zijn. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven doek (zodat je de strudel straks beter kunt oprollen). Bestrijk het deeg met boter en verdeel er dan twee derde van het geroosterde broodkruim over. Verdeel er vervolgens het appelmengsel over.

Rol de strudel vanaf de zijkant op met behulp van de doek. Leg de strudel op een ingevette bakplaat, bestrijk hem met een beetje boter en bak hem in ongeveer 40 minuten mooi gaar. Bestrooi de strudel met poedersuiker, snijd hem in stukken en serveer hem als hij nog lauwwarm is, eventueel met wat vanille- of kaneelijs erbij. Of met een glas Zuid-Tiroler wijn natuurlijk!

In South Tyrol, apple strudel is traditionally made with short pastry or crust pastry ? served with a glass of natural sweet white wine. foto: Südtirol Marketing | Frieder Blickle 

Nog meer recepten met appels uit Zuid-Tirol vind je via deze link. Buon appe(l)tito!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *