Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wie was hertog Federico da Montefeltro, de beroemde ‘man met de haakneus’ uit de Uffizi?

Wie kent niet de beroemde ‘man met de haakneus’, wiens portret in de Galleria degli Uffizi in Florence te vinden is?

federico-da-montefeltro-portret-uffizi

Federico da Montefeltro, de hertog van Urbino, had eigenlijk nooit zullen regeren. Als bastaardzoon van de vorige hertog kwam hij niet in aanmerking voor de troon. Maar zijn voorganger was een wrede tiran, die het op een dag te bont maakte en door een woedende bevolking uit het raam van het paleis werd gegooid.

urbino-le-marche

Vervolgens was er een machtsvacuüm. Laat Federico nu net met een leger voor de stad liggen… Hij werd binnengehaald als de nieuwe vorst en begon een bijzondere regering, die volledig af zou wijken van wat gebruikelijk was in de vijftiende eeuw.

Federico was condottiere van beroep, een aanvoerder van een huurlingenleger, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers, die vaak woeste houwdegens waren, uit op plundering, verkrachting en moord, probeerde hij de steden die hij veroverde te sparen, in ruil voor overgave. Hij hield zich daar ook strikt aan.

Hij was als condottiere bekend geworden door de inname van San Leo, een daad die voor onmogelijk werd gehouden. Maar Federico wist dit voor elkaar te krijgen door ’s nachts met een aantal mannen door steile rotsen te beklimmen en de poort van binnenuit te openen.

san-leo-emilia-romagna

Vervolgens werkte hij voor vele machthebbers. Voor Florence veroverde hij bijvoorbeeld Volterra, hetgeen de Florentijnen al heel veel jaren niet gelukt was, ondanks de inzet van veel geld en soldaten. Daarna kon hij zijn eigen prijskaartje schrijven en verdiende hij fortuinen. Vaak was het al genoeg als de bevolking hoorde dat hij eraan kwam. Men gaf zich dan maar over, omdat men wist dat men geen kans maakte en goed behandeld zou worden.

Bijzonder is ook dat Federico zijn fortuin heeft besteed aan twee zaken: boeken en bouwen. Hij stelde de grootste bibliotheek van die tijd samen, met meer dan vijftienduizend handgeschreven en geïllustreerde manuscripten. Toen die na Federico’s dood in handen kwam van de paus, werd de Vaticaanse bibliotheek in één klap de grootste ter wereld.

federico-da-montefeltro-studiolo urbino-le-marche-3

Hij bouwde ook graag. In zijn tijd stond het hof van Urbino op één lijn met de hoven van Florence en Rome. Beroemde kunstenaars als Piero della Francesca, Bramante en nog vele anderen hielpen Federico zijn droom te verwezenlijken en het hof van Urbino te verfraaien.

Helaas kon Federico deze droom nooit helemaal voltooien… Uiteindelijk ontmoette hij een tegenstander van wie hij het niet kon winnen: de malariamug. Op zestigjarige leeftijd overleed hij, al leeft de herinnering aan hem nog steeds voort in onder meer Urbino en Florence…

urbino-le-marche-2

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *