Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gianni Basso – sympathieke drukker in de Venetiaanse wijk Cannaregio

Wat hebben Hugh Grant, Tony Blair, Angelina Jolie en onze gastblogger Joost Mangnus gemeen? Ze hebben alle vier visitekaartjes laten maken bij Gianni Basso, stampatore in Venetië. Joost: ‘Ik weet zeker dat ik van deze vier echter de enige ben die door deze drukker wordt verwelkomd met ‘ippopotamo simpatico’. Pech voor die andere drie.

Tijdens mijn vele bezoekjes aan de mooiste stad van Italië heb ik veel prachtige voorwerpen gekocht. Van lepeltjes in hartjesvorm tot een rijkelijk versierde paraplu. Van een wel heel zeldzaam reisgidsje tot een bijzondere houten puzzel. Maar het dierbaarst is wel het ex-libriskaartje waarop een sympathiek nijlpaard staat.

stampatore_ex-libriskaartje1

Gutenberg van Venetië
Eigenlijk is dit kaartje bedoeld om in een boek te doen als ik dat uitleen. Maar daar gebruik ik het niet voor. Sterker nog, ik gebruik het nergens voor. De envelop met daarin de kaartjes ligt maar te liggen. Ik vind het gewoon zonde om te gebruiken. Liever krijg ik een uitgeleend boek niet terug dan dat ik er zo’n kaartje in doe. Bang als ik ben dat sympathieke nijlpaarden net schapen zijn. Als er één over de dam is…

Het zou toch zonde zijn als ineens al die nijlpaarden weg zouden zijn. Weg is dan deze tastbare herinnering aan de maker en drukker ervan: Gianni Basso. Ofwel de Venetiaanse Gutenberg, zoals de sympathieke drukker wordt genoemd. Van Johannes Gutenberg (1397-1468) wordt gezegd dat hij de boekdrukkunst heeft uitgevonden. Dat is niet waar, maar hij gebruikte wel als eerste losse letters, in plaats van een pagina als één heel blok te maken. Gianni Basso gebruikt net zulke drukpersen als Gutenberg. Hij gebruikt ook losse letters. En wat hij drukt, lijkt ook wel uit de tijd van Gutenberg te komen.

stampatore_drukpers_Kristian Bjornardstampatore_documentatie van Basso_Kristian Bjornard stampatore_drukkerij_Kristian Bjornardfoto’s drukkerij: Kristian Bjornard

Alleen oude afbeeldingen
Basso moet er niet aan denken om zijn oude drukpersen te gebruiken voor hedendaagse afbeeldingen. Voor een lollig plaatje van een moderne artiest. Of voor een animatie-figuurtje. Nee, wil je door hem iets laten drukken, dan moet het wel bij zijn drukkerij passen. Bovendien moet hij het om kunnen zetten in een gravure. Want ja, hij graveert de afbeeldingen eerst. En tja, wie heeft meer verstand van zulke afbeeldingen dan Basso zelf. Dus gaat hij speciaal voor jou in oude boeken of andere oude documenten zoeken. Soms vindt hij iets heel snel, bijvoorbeeld omdat hij al ooit een gewenste afbeelding had gebruikt. Maar soms kan het wel jaren duren voordat hij een geschikte afbeelding vindt. Bijvoorbeeld toen ik per se een ex-libriskaartje wilde laten drukken met een nijlpaard erop.

Ongebruikte visitekaartjes
Al in 1997 had ik visitekaartjes door hem laten drukken. Mijn Marco Polo-reisgidsje attendeerde me op hem. Eenmaal zijn drukkerij gevonden – wat nog niet meeviel in de wirwar van smalle straatjes – was ik meteen in de ban van zijn drukwerk. Omdat ik net besloten had om voor mezelf te beginnen, wist ik wat hij voor me moest maken: visitekaartjes. Met handen en voeten – zijn Engels was gebrekkig, mijn Italiaans nog slechter – maakte ik duidelijk dat ik schrijver was. Hij glimlachte, deed en lade open, en haalde er een afbeelding uit van een boekje met pennenveer.

stampatore_visitekaartjes

Nadat ik mijn telefoonnummer, faxnummer en e-mailadres netjes op een briefje had geschreven – en vooruit had betaald – kon hij aan de slag. Na een paar weken werd er een prachtig doosje bezorgd, met geweldige visitekaartjes. Deze kaartjes vond ik zo mooi dat ik ze in het begin niet wilde gebruiken. Op het moment dat ik eindelijk zo ver was om ze aan heel speciale opdrachtgevers te geven, was ik verhuisd en had ik een ander telefoonnummer en e-mailadres. En waren de visitekaartjes niet meer bruikbaar.

Ippopotamo simpatico
Een aantal jaren later durfde ik geen visitekaartjes door hem te laten te drukken. Misschien waren die ook wel weer binnen no time onbruikbaar. Maar ik wilde nog wel graag wat door hem laten drukken. Dus koos ik voor ex-libris-kaartjes. Maar wel met een nijlpaard erop. Omdat dat mijn favoriete dier is. En mijn bedrijf ernaar is genoemd. Een geschikte afbeelding van een nijlpaard had Basso echter niet. Vooral omdat hij niet zomaar een afbeelding van een nijlpaard wilde, maar een afbeelding van een ‘ippopotamo simpatico’.

Met een mengeling van zijn verbeterde Engels en zijn handen en voeten maakte hij mij duidelijk dat ik niet aan kon komen met een nijlpaard met een open bek of een ander nijlpaard dat er agressief uit zag. Maar ja, waar vond je zo’n sympathiek beest? Dat viel nog niet mee. Tijdens mijn volgende bezoeken aan Venetië liep ik altijd even bij hem langs. Hoewel hij veel klanten had, herkende hij me meteen en zei hij joviaal ‘ippopotamo simpatico’. Waarna mijn trip naar Venetië meteen weer helemaal geslaagd was. Zelfs als hij meedeelde dat hij zo’n nijlpaard nog niet had gevonden.

Tot ik in 2007 weer zijn drukkerij binnen liep, en hij me heel enthousiast een tekening liet zien van een nijlpaard die vredig water aan het drinken was. Ja, die was sympathiek. Hiermee ging hij aan de slag. Een paar weken later lagen de sympathieke nijlpaarden op de mat.

stampatore_ex-libriskaartje2

Daarna heb ik Basso niet meer gezien. Ik heb nog wel een paar keer voor de deur gestaan, maar hij was er steeds niet. Maar dat maakt niet uit. Een volgende keer zal ik hem vast weer ontmoeten. En ik weet zeker dat hij meteen ‘ippopotamo simpatico’ roept. En ik weet zeker dat ik van die ontmoeting weer helemaal blij word. Wie wil er nou geen sympathiek nijlpaard genoemd worden door zo’n bijzondere man, op zo’n bijzondere plek als zijn drukkerij. Hugh Grant, Tony Blair en Angelina Jolie vast wel.’

Gianni Basso Stampatore vind je aan de Calle del Fumo 5306 (in de wijk Cannaregio). Het is goed te bereiken via de vaporettohalte Fondamento Nove (vaporettolijnen 4.1, 4.2, 5.1 en 5.2). Maar het is veel leuker om naar de drukker te lopen vanaf bijvoorbeeld het San Marcoplein. Houd er wel rekening mee dat je dan regelmatig kan verdwalen…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ik heb Gianni op de boot naar het eiland Burano ontmoet waar hij een huisje heeft . Weet jij misschien zijn mailadres en kan ik hem de foto sturen die ik gemaakt heb .

    groetjes , Jan Trap

  2. Ciao Jan! Even nagevraagd bij Joost, maar helaas heeft hij ook geen e-mailadres. Gianni Basso heeft ook geen eigen site, dus dat wordt een keer op bezoek in Venetië…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *