Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ostia Antica – de oude haven van Rome

Sinds begin 2016 woont Esther in Rome, waar ze elke dag weer een nieuw stukje stad, een ander perspectief op Rome en de – minder bekende – omgeving ontdekt. Op haar blog EstherinRome.com doet ze regelmatig verslag, maar ook op Ciao tutti laat ze ons meegenieten. Dit keer neemt Esther ons mee naar Ostia Antica, even buiten Rome.

Ostia-Antica-opgravingen-Rome (3) Ostia-Antica-Rome-3

Het Pompeï van Rome

Esther: ‘Wonen in Rome houdt in dat ik elke dag kan genieten van al het mooie uit het verleden gecombineerd met het huidige moderne leven. Maar Rome is ook een metropool waar heel veel mensen op af komen. Nu de lente is losgebarsten, merk je dat het drukker wordt in de stad. Steeds meer bloemen komen uit hun knoppen en ook de toeristen duiken overal weer op.

Tijd dus om ook de omgeving van Rome te verkennen. Want hoewel het historisch centrum van de Eeuwige Stad veel moois te bieden heeft en mij bijna elke dag nog weet te verbazen, heeft ook de omgeving van Rome heel veel moois te bieden. Op nog geen dertig kilometer buiten Rome ligt Ostia Antica. Met een klein boemeltreintje vanaf station Porta San Paolo (metrohalte Piramide met linea B) ben je er in vijfentwintig minuten.

Ostia Antica geldt als een van de best bewaarde steden rondom Rome en is te vergelijken met het veel bekendere – en drukkere – Pompeï. In de oudheid was de loop van de Tiber anders en ook de kustlijn lag veel dichter bij de havenstad dan nu, zodat de ligging tegenwoordig misschien een beetje onlogisch lijkt.

In de hoogtijdagen van het oude Rome lag Ostia dus zowel aan zee als aan de rivier die verder de stad in voerde. Hieraan dankt Ostia ook haar naam: ostius betekent namelijk riviermonding.

Ostia-Antica-Rome Ostia-Antica-Rome-4

De geschiedenis van Ostia Antica

Eeuwenoude verhalen vertellen over de geschiedenis van Ostia Antica en wat deze stad voor Rome heeft betekend. De oorsprong van Ostia ligt vermoedelijk al in de zesde eeuw voor Christus. Het blijft een onwerkelijk gevoel dat zoiets ouds nog altijd overeind staat en je nog altijd een goede voorstelling geeft van hoe het er eeuwen geleden uit heeft gezien.

Verhalen geven aan dat de omgeving van de stad in eerste instantie werd gebruikt voor het winnen van zout. Hier kun je echter niets concreets meer van terugvinden in Ostia Antica zelf, maar het gegeven dat het dichtbij de zee ligt maakt dit verhaal echter wel aannemelijk. In latere tijden zou de stad zijn gebruikt als militaire haven en nog later als handelshaven. Beide zijn gezien de ligging van de stad eveneens begrijpelijk.

Ostia-Antica-Rome-2Ostia-Antica-opgravingen-Rome (9)

Even terug in de tijd

Wandelend door de oude stad komen bijna al je zintuigen tot leven. Ostia wordt omgeven door onder andere dennenbomen en oude pijnbomen die je reuk prikkelen. Maar ook je zicht wordt door de overblijfselen geprikkeld.

Het brengt je zó terug in de tijd dat je op sommige momenten verwacht dat er een gladiator om te hoek verschijnt. Er zijn nog zo veel restanten intact, dat je gedachten een eigen leven gaat leiden en je niet veel inlevingsvermogen nodig hebt om een goed en realistisch beeld te krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging.

Ostia-Antica-opgravingen-Rome (2)Ostia-Antica-opgravingen-Rome (1) Ostia-Antica-opgravingen-Rome (8)

Hierbij moet ik wel opmerken dat de overblijfselen die je nu ziet dateren van de tweede en derde eeuw na Christus. De toenmalige keizers hebben in deze periode nieuwe gebouwen boven op de oude gebouwen van Ostia gezet, waardoor de stad aanzienlijk verhoogd werd. Vermoedelijk had dit te maken met overstromingen die in deze periode vaak voorkwamen.

Het theater en de thermen van Ostia Antica

Een van de best bewaarde overblijfselen is naar mijn mening het theater, waar plek was voor zeker drieduizend bezoekers. Zittend op de oude banken (die vroeger versierd waren met marmer) lijkt het alsof er op elk moment een voorstelling kan beginnen.

Ostia-Antica-opgravingen-Rome (5) Ostia-Antica-opgravingen-Rome (6)Ostia-Antica-opgravingen-Rome (4)

Ook de oude thermen (de plek waar de Romeinen een bad namen, aangezien de sanitaire voorzieningen beperkt waren) is voor een deel nog intact. Onder andere de oude mozaïekvloeren zijn nog te zien.

Ostia-Antica-Rome-thermen (1) Ostia-Antica-Rome-thermen (2) Ostia-Antica-Rome-thermen (3)

Wandel langs de oude decumanus (de hoofdstraat) en bekijk de resten van winkels, viskramen, magazijnen en het oude theater. Natuurlijk bezoek je ook het forum, de verschillende tempels, woonhuizen en grafmonumenten. Struinend langs oude woningen loop je zo binnen in een ruimte waar vroeger de plaatselijke kroeg of restaurant moet zijn geweest. De bar is nog geheel intact en lijkt klaar voor gebruik.

Nog even naar het strand van Ostia

Een bezoek aan Ostia Antica kan ik echt aanraden. Het is een rustigere manier om te genieten van bouwkunsten en leefwijze van eeuwen geleden, gecombineerd met een stukje prachtige natuur. Zeker als je een dagje Ostia Antica afsluit met een bezoek aan het strand.

Hetzelfde treintje dat je naar Ostia Antica heeft gebracht, tuft twee of drie haltes verder naar het station ‘Lido’. Aan de boulevard vind je verschillende restaurantjes waar je de dag kunt afsluiten met een heerlijk diner en een prachtige zonsondergang.‘

Praktische info voor een bezoek aan Ostia Antica

De opgravingen van Ostia Antica zijn in het hoogseizoen geopend van 8.30 tot 18.15 uur, in het laagseizoen sluiten de hekken wat eerder – tussen 15.30 en 16.30 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. frank dewinter

    schitterend verhaal, ik wou dat we met zo een gids ostia antica kunnen bezoeken (we zijn in rome van 21 tot 26/9)
    Frank

  2. Informeer gerust bij Sandrina Bokhorst van Persoonlijk Rome, die heeft vast een gids in die periode voor een bezoek aan Ostia Antica > http://persoonlijkrome.nl/

  3. Joke van Overbruggen

    Ja prachtig is het Ostia, hoe heten die bomen met een “vlakke bovenkant”?

  4. Ciao Joke,
    dat zijn parasoldennen, oftewel pinus pinea als je de botanische term zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *