Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pellegrina – een Italiaanse wielerbedevaart

Nog even en dan starten de renners in de Giro d’Italia, de bekendste wielerrace in het land van Fausto Coppi, Mario Cipollini, Marco Pantani en Vincenzo Nibali.

Lidewey van Noord en Robert Jan van Noort gingen hen voor. Niet om de beste tijd neer te zetten, maar om de mooiste plaatsen uit de Italiaanse wielerhistorie te bezoeken – een reis die ze vastlegden in Pellegrina – een Italiaanse wielerbedevaart.

Pellegrina- een-Italiaanse-wielerbedevaart-boek

Lidewey: ‘Een wielerpelgrim voelt zich nergens ter wereld zo thuis als in Italië. Het is het land van de devotie, van de onvoorwaardelijke liefde voor haar renners en vooral ook voor haar nationale wielerronde. Want zelfs toen de Giro enkel nog bestond in de zwangere buik van de organiserende krant La Gazzetta dello Sport, was het al het meest welkome kind van Italië. De aankondiging in 1908 was pure bluf, maar dat bleek geen enkel probleem: half Italië meldde zich om bij te dragen en te helpen, tot de concurrerende Corriere della Sera aan toe.

Waar de Giro ook komt, tot op de dag van vandaag wordt hij binnengehaald als dat kind dat in 1909 eindelijk het levenslicht zag. De emotie die het Giro-peloton teweegbrengt bij de Italiaanse wielerfans, is vergelijkbaar met de verrukking en devotie waarmee het publiek zich naar voren worstelt als de paus met Pasen hosties uitdeelt op het Sint-Pietersplein — als wielerfans die op een weggeworpen bidon duiken.

De verbeelding maakt van de bedevaart een waardevolle reis, en van de wielerliefhebber een romanticus. Waar gewone mensen op tv mannen zien die zich tergend traag per fiets door laag- en hoogland bewegen, ziet de wielerfanaat hoe elke pedaalslag geschiedenis schrijft. Elke wedstrijd, elke etappe vormt een nieuw verhaal over onbeschrijflijk leed, onmogelijke prestaties en heldenmoed.’

Pellegrina-boek

Voor Pellegrina verzamelde Lidewey een aantal prachtige wielerverhalen. Samen met fotograaf Robert Jan bezoekt ze Induno Olona (Lombardije), de geboorteplaats van Luigi Ganna (1883-1957), de metselaar die in 1909 de eerste Giro d’Italia won.

Ze reizen naar Ponte a Ema (Toscane), waar Gino Bartali (1914-2000) ter wereld kwam, de wielrenner die tijdens de Tweede Wereldoorlog per fiets documenten naar kloosters in Assisi smokkelde. Ze wandelen door Castellania (Piemonte), het thuis van Fausto Coppi (1919-1960), een van de grootste wielrenners aller tijden.

Pellegrina-Fausto-Coppi Pellegrina-Fausto-Coppi-2 Pellegrina-Fausto-Coppi-4 Pellegrina-Fausto-Coppi-5 Pellegrina-Fausto-Coppi-6

In Treviso gaan ze op zoek naar Giovanni Pinarello (1922-2014), die laatste werd in de Giro van 1951, een fietsmerk begon en alsnog nummer één werd, terwijl ze In Trentino in de voetsporen treden van wijn- en wielerkampioen Francesco Moser (1951) en Gilberto Simoni (1971). Via Tradate (Lombardije) en Verona gaat de pelgrimstocht naar Lucca, waar Mario Cipollini (1967) op zomerse dagen graag met ontbloot bovenlijf en opgestroopte broekspijpjes over de stadsmuren fietst.

Lidewey en Robert Jan reizen naar Cesenatico, waar Marco Pantani (1970-2004) ter wereld kwam, naar het wielerheiligdom in Magreglio (Lombardije) en naar Piadera di Vittorio Veneto, waar Marzio Bruseghin (1974) proseccodruiven verbouwt en dertig ezels houdt (zie ook dit mooie filmpje).

Pellegrina-Bruseghin Pellegrina-Bruseghin-2 Pellegrina-Bruseghin-3 Pellegrina-Bruseghin-4

In Abruzzo is Spoltore, de geboorteplaats van de eerste Giro-winnaar uit het zuiden, een niet te missen bestemming van de pelgrimstocht. Maar ook Rome, waar de Rus Denis Mentsjov (1978) viel in het zicht van het Colosseum, en Napels, geboortestad van twee — waarschijnlijk terecht — vergeten renners maken deel uit van de pelgrimage.

Lidewey reist naar Tualis (Friuli-Venezia Giulia), het lieflijke dorpje waar Alberto Contador (1982) tijdens de Giro van 2011 niet heen wilde fietsen, naar de Passo del Bocco in Ligurië, de Apennijnenpas die Wouter Weylandt (1984-2011) fataal werd, en naar Curno, waar Eddy Mazzoleni (1973) Ristorante Casanova runt.

Als lezer reis je mee, door Italië, door afwisselende landschappen, ingeslapen dorpjes en door de geschiedenis van een passie die overal waar je komt ogen laat schitteren en harten laat ontvlammen – net als Pellegrina zelf. Als Italië- en wielerliefhebber kun je je uren verliezen in het samenspel van verhalen en foto’s, in de historie van een fenomeen dat in Italië bijna heilig is.

Maar, zoals Bert Wagendorp, hoofdredacteur wielertijdschrift De Muur, in de inleiding van het boek schrijft: ‘Pellegrina is verre van een heiligverklaring, niet van de koers en ook niet van Italië. Maar als je het land al kende, houd je er na lezing van dit boek nog meer van. Kende je het niet, dan zaait het verlangen.’ Op naar de boekhandel dus, voor een unieke reis in de bandensporen van de Giro!

Pellegrina- een-Italiaanse-wielerbedevaart

Pellegrina – een Italiaanse wielerbedevaart | Lidewey van Noord & Robert Jan van Noort | ISBN 9789462310209 | € 29,95 | uitgeverij De Muur | bestel Pellegrina via deze link bij bol.com

foto’s: Pellegrina – een Italiaanse wielerbedevaart

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *