Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De zaak Collini

Vanuit het noordelijke Friuli-Venezia Giulia trekken we vanmiddag nóg iets noordelijker, naar Duitsland, waar zich de thriller De zaak Collini afspeelt. De zaak Collini is het veelbesproken romandebuut van Ferdinand von Schirach, Duitslands beroemdste strafpleiter. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot boek van de maand – tijd voor een fragment op Ciao tutti.

Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Altijd even onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het.

De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. Wat op het eerste gezicht een veelbelovende carrièrekans lijkt, verandert in een nachtmerrie als hij hoort wie het slachtoffer is. De dode, een vooraanstaand Duits industrieel, is de grootvader van zijn beste vriend. In zijn herinnering een vriendelijke, zachtaardige man.
Leinen probeert de daad te begrijpen. Tevergeefs, want Collini bekent weliswaar de moord, maar over zijn motief zwijgt hij. En zo moet Leinen een man verdedigen die niet verdedigd wil worden. De zaak lijkt hopeloos, maar dan stuit hij op een duister hoofdstuk in de Duitse rechtsgeschiedenis…

Een fragment:

‘Later zou iedereen het zich herinneren, de etagekelner, de twee oudere dames in de lift, het echtpaar op de gang van de vierde verdieping. Ze zeiden dat de man reusachtig was, en ze hadden het allemaal over zijn geur: zweet.

Collini ging naar de vierde verdieping. Hij zocht de nummers af, kamer 400, ‘Brandenburg Suite’. Hij klopte aan.
‘Ja?’ De man in de deuropening was vijfentachtig, maar zag er veel jonger uit dan Collini had verwacht. Zweet liep langs Collini’s nek.

‘Goeiendag, Collini van de Corriere della Sera.’ Hij sprak onduidelijk en vroeg zich af of de man een legitimatiebewijs zou willen zien.
‘Ja, aangenaam, komt u toch alstublieft binnen. We kunnen het interview het best hier houden.’ De man stak zijn hand uit naar Collini. Collini week achteruit, hij wilde hem niet aanraken. Nog niet.

‘Ik zweet,’ zei Collini. Hij ergerde zich erover dat hij dat had gezegd, het klonk raar. Zoiets zou niemand zeggen, dacht hij.
‘Ja, echt heel benauwd vandaag, het zal wel snel gaan regenen,’ zei de oude man vriendelijk, hoewel het niet klopte: de ruimtes hier waren koel, de airconditioning hoorde je nauwelijks. Ze liepen de kamer in, beige tapijt, donker hout, grote ramen, alles was duur en degelijk. Vanuit het raam kon Collini de Brandenburger Tor zien, die opvallend dichtbij leek.

[…]

Hij ging op een van de blauwe banken in de lobby zitten. Of hij hem iets kon brengen, vroeg de kelner, Collini gaf geen antwoord. Hij staarde naar de grond. Zijn schoenafdrukken konden op het marmer van de begane grond, in de lift en tot in de suite worden teruggevolgd. Collini wachtte op zijn aanhouding. Hij had zijn hele leven gewacht, hij had altijd gezwegen.’

Laat je meeslepen door Collini’s verhaal in

De zaak Collini
Ferdinand von Schirach
vertaald door Hans Driessen & Marion Hardoar
ISBN 9789029584975
€ 17,95
De Arbeiderspers

Bestel De zaak Collini via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *